Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Toyota Ruhu Nedir?

Bu ruh, Toyota Üretim Sistemi’nin felsefesini ve bu sistem içerisinde ki, alt sistemlerin çalışma prensiplerini, disiplinini, koordinasyonu, kısaca bütünselliğini anlatmaktadır. Üretimin doğru yapılması adına işçiye tanınan inisiyatif gerektiğinde koskoca üretim bandının durmasına olanak sağlamaktadır.

Bu ruh, kısmen de olsa Taylor Üretim felsefesinden esinlenmiş, lakin onu geliştirerek farklı bir şekle ve üretim anlayışına bürünmüştür.

Maliyetleri minimize etmek ve karlılığı yüksek tutmak adına müşteri odaklı bir yaklaşım belirlemiş, bir çok üretim firmasının yaptığı aksiyonlardan farklı olarak kendi içinde 6 sıfırlı bir anayasayı baz almıştır. Bunlar; 0 stok, 0 sıfır hata, 0 çelişki, 0 ölü zaman, 0 müşteri için bekleme ve 0 kâğıt(bürokrasi)’dır. Bir sorun mu çıktı? Köküne kadar in ve çöz. Sonra devam et

“Just İn Time” ( Boşa geçmemesi gereken zaman ve zamana odaklı tam üretim) Toyota Felsefenin ana karakterlerinden. Toyota’nın rakiplerine oranla aynı zaman dilimlerinde daha çok araç üretmesinde ki etkenlerden biri.

Jıdoko bu ruhun problemleri çözme odaklı otomasyonel ayağıdır. Problem çıkmadan önce önlem almak ve problem çıktığında derhal çözme odaklı çalışır.

“Kanban Sistemi”:  İtme değil, çekme… Bu ruh, doğru bilgi akışının kalbidir. Oluşabilecek sorunlar, (fazla üretim, fazla stok, yanlış lojistik vb.)doğru bilgi ile harmanlanarak, çıkabilecek sorunlara önceden tedbir alınması veya çözümün derhal uygulanması noktasında kilit noktadadır.

Mükemmeli arayan ve sürekli iyileştirme odaklı bir üretim yaklaşımının devamlılığına adanan bir ruh. Kaizen odaklı ama sanki bir üst versiyonu. Her aşaması ilmik ilmik işlenen, hesap edilen mükemmelinde, mükemmeli üretimi hayal edip bu şekilde hep bir çalışma içinde olan bir ruh.

Toyota Ruhu;

Bir annenin, kendi rahmine düşen bebeğinin doğana kadar ve doğduktan sonra aldığı önemler ve yaptığı çalışmalardır. Bebeklik döneminde onu emzirmesi ve birçok hastalığa karşı koruması. Geceleri uykusuz kalarak, bebeğinin tüm taleplerine cevap vermesi.  Yetişkin bir insan olana kadar ki süreçte, çocuğu için tüm tedbirleri alması. Bu yolda karşısına çıkabilecek zorluklara çözüm bulması veya bertaraf etmesi. Çocuğunu doğru bilgi ve doğru hamleler ile ahlaki tüm değerleri temel alarak tam bir insan olarak yetiştirmesi. Eğitimi ve donanımı tam bir birey olması için çaba sarf etmesi. Hataları karşısında en iyi çözüm yolunu bularak hayatını idame ettirmesine yardımcı olması. Problemli dönemlerde nasıl davranılması noktasında destek vermesi. Boşa zaman kaybı, hatasız bir yaşam çabası, tereddüt içinde kalmayacağı bir hayat, dengeli ve israf sız yaşama ve gereksiz bilgilerden uzak bir insan olması. Sonuç itibariyle kendi kararlarını verebilme yaşına gelene kadar ki her şeyin üretimi ve kontrolü annedir. Ondan sonra ki süreçte kontrol bir birey olan çocuğa aittir. Annenin işi artık bitmiştir.

Mükemmel bir arabayı üretmek adına, mükemmel bir üretim aşamasının topyekûn organize edilmesi ve tüm bütünselliklerin sorunsuz ilerlemesi adına alınan tedbirlerin hepsi Toyota Ruhu ’dur.

Tıpkı, anne ve çocuğunda olduğu gibi.

*Kitabı okumak isteyenler için: Toyota Ruhu / TAIICHI OHNO

Tüm kitap evlerinde bulabilirsiniz.

Paylaş