Hali hazırda lojistik okuyan ve mezun olan gençlerimizin sordukları ana sorudur: Nasıl iş bulabilirim
İlk kural, “Başvuru yaptığınız yerin aradığı personel kriterlerini iyi anlayın”
Firma eğer istihdam edeceği yerde tecrübe istiyorsa, zaten gidip iş başvurusu yapmayın. Ama birçok firma özellikle lojistik firmaları, ilk iş başvurusunda tecrübesiz eleman alıp, yetiştirmek ister.
Bir firmanın yönetim kadrosunda bir yere müracaat ederseniz tabii ki sizden tecrübe isteyecektir. Sakın işten kaçmayın. En alt kademe neyse ondan başlayarak işe talip olduğunuzu, iş görüşmesi yaptığınız kişiye söyleyin.
Staj yaptığınız yerler ile diyaloglarınızı sıcak tutun ve mümkünse staj süreniz boyunca bizzat işe gidin ve çalışın. Bu sizin okul bitiminde hemen bir iş sahibi olmanıza katkı sağlayacaktır.
“Ben üniversite mezunu bir lojistikçiyim, öyle küçük işler ile uğraşamam, evrak dosya işi yapmak, sahada çalışmak için üniversite okumadık” gibi egolara kapılmayın.
“Teori iyidir, lakin saha her şeydir”
Unutmayın, sahada öğreneceğiniz her bir bilgi ve tecrübe ileride kariyeriniz için çok önem arz etmektedir.
Örnek vermek gerekirse, üniversite mezunu olmasına rağmen bir kişinin lojistik sektörüne kurye olarak başlaması, o başka hiçbir yerden öğrenemeyeceği çok önemli bir deneyim fırsatı yaratır. Üstelik bunlar kitaplarda yazmaz. Bu sebeple, eğer gerçekten lojistikçi olmak istiyorsanız, işe alt kademeden başlamaktan korkmayın. Her sorunu, çözerken tespit edin.
Kadın mezunlar için tabii ki kuryelik pek söz konusu değil ama iş süreçleri içinde onlara da uygun iş öğretileri mevcuttur. Evrak takibi, operasyon süreç takibi, proje bazlı işlerin telefon trafiği, müşteri ilişkileri vb işler de kadın mezunların yapabileceği işlerdir.
Lojistik sektörü her zaman aktiftir. Kendinizi iyi yetiştirirseniz her zaman çok kolay iş bulabilirsiniz. Çünkü lojistik sektöründe her zaman personel aranır. Tecrübeniz yok diye korkmayın. Tecrübe kazanmak için çaba sarf edin. Kendinizi işe iyi adapte eder, gerçekten öğrenmek için çalışırsanız başarı merdivenlerini teker teker çıkarsınız.
Yine unutmayın ki, “kimse başarı merdivenlerini eli cebinde çıkmamıştır”