- Kata Teslimat
Hepimiz karşılaşmış veya sitem etmişizdir. Adımıza gelen bir kargo neden bulunduğumuz kata kadar teslim edilmez diye? Daha sonra geçmişizdir PC başına, girmişizdir bize kargo getiren firmanın internet sitesine yazmışızdır şikâyetimizi…
Peki; bir kargo şirketinin,bir alıcının kargosunu,kata kadar teslim etme mecburiyeti var mıdır? Bu yazımda bu konu hakkında detaylı bilgi vermek istiyorum.
Kargo şirketlerinin amacı kendisine verilen ürünü, alıcısına hızlı, zamanında ve sağlam bir şekilde teslim etmektir. Kargo sektöründe alım iki şekilde olur; Adresten Alım (AA) Şubeden Alım (ŞA).Teslimde iki şekilde olur; Adrese Teslim (AT),Şubede Teslim (ŞT).Bu şekli ile ürün sevk eden kargo şirketlerinde fiyat; AA veya ŞA olursa farklı, AT veya ŞT olursa farklıdır. Fiyatı belirleyen ana unsur zaman,emek ve maliyet unsurudur. Hiç bir kargo şirketi ek ücret almadan kata teslimat yapmaz. Yani kargoyu gönderen kişi, kargonun,”alıcısına kata kadar teslim edilmesini istiyorum” demediği müddetçe kargo adrese teslim edilir, kata teslimi yapılmaz. Alıcı, aşağıya iner kargosunu bulunduğu evin giriş kapısının önünden teslim alır. Tüm kargo şirketlerinin dağıtım yaptığı alanda yaya kuryesi ve araç kuryesi vardır. Aracında bir çok farklı adresin (bu rakam 100 ile 500 farklı nokta olabilir)teslimatı bulunan kurye, her gittiği yerde kata teslimat yaparsa, aracında teslimat için bekleyen kargoların büyük bir çoğunluğunun teslimatını sağlayamayacaktır. Bu durumda kargoların devir kalmasına yani geç teslim edilmesine sebebiyet verecektir. Bazı alıcılar internet üzerinden birden fazla kişinin ancak kaldırabileceği; Çamaşır makinesi, fırın, mobilya vb. ürünler satın almakta ve bu ürünlerin kapılarına kadar teslim edilmesini istemektedirler. Tek başına kargo teslimatı yapan bir kuryenin bu tip ürünleri kata teslimat yapması imkânsızdır. Bu gibi ürünleri sevk eden firmalar kargo şirketleri ile anlaşma yaparken “Hamaliye Bedeli”adı altında sözleşmelerine bir madde ekleterek, bu tip ürünlerin kata teslimatı sağlamaktadırlar. Bu işlem faturalandırılırken; Kargo Ücreti + Hamaliye Ücreti olarak, ya ürünü gönderen firma ya da alıcı tarafından ödemesi yapılır. Kata teslimatlı durumlarda, ürünü teslim edecek kargo şirketinin şubesi,şube dağıtım rutunu buna göre organize ederek ürünün teslimatını ek personel ile sağlayacaktır.
Ağırlığı hafif; dosya, küçük paket gibi ürünlerde kargo şirketlerinin kata teslim mecburiyeti yoktur. Ancak teslim eden kurye inisiyatif kullanırsa bu teslimat sağlanabilir. Bazen, kargo gönderen kişi, kargo alıcısının yaşlı, hasta, hamile vb. durumları olduğunu izah ederek kargonun kata teslimatını isteyebilir. Bu durumda yine inisiyatif kullanarak kargonun kata teslimi sağlanmaktadır.
Kısaca anlatmaya çalıştığım gibi kata teslimler ancak ek ücret karşılığında kargo gönderen müşterinin beyanı doğrultusunda yapılmaktadır. Bunun dışında, kargo şirketlerinin kata teslimat yapma mecburiyeti yoktur.